woensdag 8 mei 2013

Auto niet de deur uit, maar delen met buurman

Volgens het Nibud zou 9 procent van de Nederlanders een auto hebben weggedaan om de crisis het hoofd te bieden. De heilige koe is - te - duur. Maar bezuinigen kan ook anders: de buren Volbers en Habraken delen hun auto.

Jan Volbers is al een jaar of acht autodeler. Hij is toe aan zijn vijfde auto en tweede buurman. Volbers, projectmanager bij de Universiteit Twente, zweert erbij. Het idee drong zich destijds vanzelf op. „Ik had een eigen auto, maar die stond meer stil dan dat ik hem gebruikte. En mijn toenmalige buurman had wat problemen met zijn auto. Er moest een nieuwe komen, maar daar zat hij nogal tegenaan te hikken. Pratend ontstond het idee: waarom gebruiken we de mijne eigenlijk niet samen?”


John Habraken en Jan Volbers - Fotograaf Mark Mensink
De buurman kocht zich in, ze deelden de kosten, maakten afspraken over het gebruik en iedereen was blij.  Volbers en Habraken kochten twee jaar geleden samen een Renault Espace. Ze zijn enthousiast, maar blijven realistisch. Het is zeker niet de oplossing voor iedere automobilist die weinig kilometers maakt en wil bezuinigen.

Het gebruik van hun Espace is volgens het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt. De financiĆ«le kant is vastgelegd in een contract, uitgaande van 20.000 kilometer per jaar. De basis was een modelcontract van de vereniging van autodelers, die ze naar eigen smaak aanpasten. De EnschedeĆ«rs hebben alle kosten van de auto - inclusief wegenbelasting, verzekering en afschrijving - verrekend naar een kilometerprijs. Iedereen tikt uiteindelijk zijn kilometers af. Het tanken en het onderhoud doen ze van een gezamenlijke ‘autorekening’.

Ook interesse in autodelen? Wie wel wil delen kan bij Mywheels terecht.

Via http://www.tubantia.nl/regio/enschede/auto-niet-deur-uit-maar-delen-met-buurman-1.3807486
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen