zaterdag 18 mei 2013

'Auto niet meer statusverhogend onder jongeren'

Afgelopen donderdag, 16 mei, maakte het CBS de cijfers over autobezit in Nederland bekend. Conclusie: steeds minder jongeren bezitten een eigen auto. Ondanks een stijging van het aantal jongeren met 0,4 procent, daalde het aantal geregistreerde personenauto's onder jongeren in 2012 met 4,5 procent. Onder jongeren van 18 tot 25 neemt het aantal auto's al voor het tweede jaar op rij af. In het Leidsch Dagblad van 17 mei staat een interview met econoom Senne Janssen van het CBS en trendwatcher Adjiedj Bakas waarin gevraagd wordt hoe zij deze ontwikkeling zien. Hieronder staat het interview.

Senne Janssen
,,De werkloosheid speelt een grote rol, daardoor neemt hun koopkracht af”, zegt Senne Janssen, econoom bij het CBS. Een andere oorzaak is volgens hem dat jongeren de laatste jaren steeds meer in grote steden zijn gaan wonen. Daar is het hebben van een auto vaak niet nodig. „En misschien moet de auto het als statussymbool afleggen tegen een dure smartphone of stadsfiets”, vertelt Janssen. Het is volgens de CBS-econoom nog maar de vraag of jongeren straks wel auto’s gaan kopen als de economie weer aantrekt.

Adjiedj Bakas
Trendwatcher Adjiedj Bakas is daar heel stellig in: „Dat gaat niet gebeuren. Auto’s huren en lenen neemt daarentegen wel enorm toe. Jongeren willen zich niet meer hechten aan allerlei dingen.” De auto werkt volgens Bakas ook niet meer statusverhogend onder twintigers. „Ze hechten zich niet aan automerken en hardrijden vinden ze ook niks meer”, vertelt de futuroloog. Jongeren willen volgens hem ook niet meer met de auto op vakantie. „Ze gaan liever met Easyjet naar een andere stad.” Ook autofabrikanten hebben de trend van het delen van auto’s ontdekt. Zo nam Volkswagen onlangs een belang in het Nederlandse bedrijf Greenwheels, aanbieder van deelauto’s. „BMW is in Duitsland met een soortgelijk project bezig”, zegt Bakas.

Mutatie van het autobezit t.o.v. een jaar eerder
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen