donderdag 30 mei 2013

Zweedse ride-sharing met idealen: Skjutsgruppen

Op het congres Mobiliteitsmanagement (ECOMM 2013) in Zweden waar ik uitgenodigd ben als gastspreker, kom ik mooie voorbeelden van sharing tegen. Bijvoorbeeld idealisten die fanatiek werken aan een community om mensen met elkaar te laten meerijden. Ze hebben al 30.000 leden in Zweden en Europa. En dat meerijden (ride-sharing) lijkt wonderwel te werken hier in Zweden. Misschien omdat de afstanden zo groot zijn en het dus de moeite is.

Het mooie is dat dat ze - net als MyWheels autodelen - fan zijn van open source en open standaarden. Ze stellen hun service ook beschikbaar aan andere groepen in andere landen door middel van een API. Beetje technische term, maar dat is precies zoals MyWheels zijn functionaliteit beschikbaar maakt voor smartphones en andere sites. Ik ben onder de indruk hoe deze mensen belangeloos mooie dingen maken en die ook nog beschikbaar stellen aan anderen omdat ze niet denken in termen van concurrentie.

Lees meer (in Engels en Zweeds door elkaar) op: Skjutsgruppen ride sharing.

De Sjutsgruppen mensen zijn ook zeer actief op http://ouishare.net . OuiShare is een fantastisch platform van sharing initiatieven waarover een andere keer meer.

In Nederland kun je via Toogethr meerijden met mensen. MyWheels werkt samen met Toogethr zodat je een deelauto kunt huren en de rit meteen kunt aanmelden voor ride-sharing.

Ronald Haverman
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen