donderdag 13 juni 2013

Autoverkoop daalt met 17% in eerste kwartaal

Gister publiceerde het CBS de cijfers over het eerste kwartaal voor de automotive branche. In het eerste kwartaal van 2013 heeft de motor- en autobranche bijna 17 procent minder omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Geen enkele tak van de branche kon zich aan de dalende cijfers onttrekken. Zo daalde de omzet voor de handel en de reparatie respectievelijk met 17 en 20 procent en zagen de importeurs hun opbrengsten met maar liefst 23 procent dalen. Dit zijn de grootste dalingen die het CBS ooit heeft gemeten.
In april 2013 gaf 50% procent van de importeurs daarom ook aan het meest last te ondervinden van een gebrek aan vraag. En niet alleen in Nederland dalen de autoverkopen fors, ook in de omringende landen is dit het geval: Belgiƫ, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk hebben te maken met vergelijkbare cijfers.

Het CBS verwacht dat deze dalingen zullen doorzetten. Niemand lijkt te weten hoe dit probleem opgelost kan worden. Wij van MyWheels zien in deze trend uiteraard een bevestiging van de opkomst van het autodelen. Waar vroeger de auto heilig was, en men het liefst in een splinternieuwe auto reed, wordt nu veel meer nagedacht over de kosten van de auto. En het delen van een auto en bewuster kiezen voor een vervoermiddel, is veel goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe auto. Misschien dat steeds meer Nederlanders dit gaan beseffen.
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen