maandag 17 juni 2013

Met MyWheels op weg naar de deeleconomie

Autodelen is een mooie combinatie van bewust duurzame keuzes maken en tegelijkertijd geld besparen. Daarom is dit ook één van de tips van de Geldloos.nl. Deze website heeft als doel om de invloed van geld op het dagelijks leven te verminderen. Daarom wordt op deze site naar manieren gezocht om met minder of zelfs zonder geld te leven. Helemaal lukken zal dit waarschijnlijk nog niet, maar er zijn genoeg manieren om te delen en te geven. Zo kan de economie die gebaseerd is op geld en winst verminderd worden. Kortom: op weg naar de deeleconomie! Hieronder het artikel van Geldloos.nl over autodelen.

Autodelen is trending

Geen geld om een auto te kopen? Wees blij, want zonder auto heb je ook een probleem minder. Je kan dan ook aan autodelen doen. Autodelen is in Nederland een nieuwe trend en is een hele goede optie naast liften bijvoorbeeld. Het is een goedkope oplossing om geld te besparen, en zelfs om een beetje geld te verdienen. Autodelen zonder geld is waarschijnlijk alleen mogelijk als iemand je sponsort of gratis gebruik laat maken van zijn of haar auto.

Het principe van autodelen

Met autodelen heb je altijd een auto ter beschikking, veelal zonder de lasten. Vooral in grote steden is autodelen populair. Er zijn veel aanbieders, zoals Greenwheels en Diks Autodate. Meestal betaal je bij autodelen een abonnement en een bedrag per uur. Dankzij autodelen kan je veel geld besparen. Je betaalt namelijk geen parkeerkosten en je bent ook geen geld kwijt aan verzekeringen. Bovendien heb je wel altijd een auto maar je hoeft er niet een te kopen.

Autodelen en zelforganisatie

Je kan autodelen ook zelf organiseren met je buren of buurtgenoten. Je kan samen met buurtgenoten een auto aanschaffen bijvoorbeeld. Of je kan je eigen auto voor je buren ter beschikking stellen. Er zijn ook bedrijven die dit voor je faciliteren, zoals Snappcar en MyWheels. Vooral MyWheels is een bekende op dit gebied. Of zeg maar: MyWheels is de trendsetter op het gebied van autodelen. MyWheels begon als een spontaan initiatief in de jaren negentig:

"MyWheels is ontstaan vanuit mijn initiatief om in 1993 één auto te delen met drie buren. Na 10 jaar hadden we 6 auto’s en 40 deelnemers en hebben we er een organisatie van gemaakt met als uitgangspunt dat we de auto’s delen en ook de winst."

Voordelen autodelen

  • Je kan veel geld besparen. Je betaalt geen parkeerkosten voor de deelauto en je bent ook geen geld kwijt aan verzekeringen.
  • Het is duurzamer: er zijn minder auto's nodig en daarmee ook minder parkeerplekken
  • Je hebt meer flexibiliteit: met sommige deelauto's kan je de deelauto gewoon laten staan. Je hoeft hem niet terug te brengen waar je hem opgepikt hebt

"Autodelen maakt het autogebruik betaalbaar voor mensen die incidenteel een auto willen gebruiken, zoals studenten, stedelingen, treinreizigers en toeristen."

Nadelen autodelen

  • Uiteraard zullen er weinig Rolls Royce beschikbaar zijn als deelauto, maar die kan je ook gewoon huren natuurlijk als je er per se een Rolls Royce wilt.
  • Ook andere old-timers zullen waarschijnlijk niet als deelauto beschikbaar zijn. Maar als je geluk hebt kom je vast wel een keer iemand tegen die er wel eentje heeft en met wie je mee kan rijden
  • Bij veel deelauto's betaal je voor de auto per uur. Je bent dan veel geld kwijt als je op familiebezoek gaat, terwijl de auto lange tijd gewoon stilstaat. Dit soort autodeelbedrijven zijn dan eigenlijk niets anders dan verkapte autoverhuurbedrijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen