maandag 10 juni 2013

Stichting DOEN laat potentie van duurzaam vervoer zien, met o.a. MyWheels

In de periode 2009-2012 heeft Stichting DOEN met het programma Duurzaam Vervoer diverse organisaties, waaronder MyWheels, ondersteund bij het verduurzamen van mobiliteit. De stichting, gesteund door de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij en de BankGiro Loterij, heeft onderzoeksbureau Ecorys ingeschakeld om het, inmiddels afgeronde, programma te evalueren. In een mooi rapport heeft de stichting haar initiatieven, bevindingen en de belangrijkste resultaten op een rij gezet in een mooie publicatie. 

Een van de belangrijkste conclusies was dat DOEN voor een belangrijke doorbraak heeft gezorgd in het stimuleren van met name elektrisch vervoer. Daarnaast heeft DOEN voor bijna alle ondersteunde initiatieven als ‘keurmerk’ gefungeerd. Een onbetaalbare ervaring, omdat dankzij de steun van DOEN vaak andere financiers en partijen over de brug kwamen. In het rapport worden een aantal door DOEN ondersteunde initiatieven gepresenteerd. Hieronder het deel uit het rapport waarin MyWheels gepresenteerd wordt:

MyWheels: Auto huren van de buren
Minder bezitten maar tegelijk niets tekort komen. Gedeeld gebruik is dé oplossing van deze tijd. Geen auto voor de deur, maar een heel wagenpark tot je beschikking. Via de website www.mywheels.nl kun je snel en gemakkelijk een auto lenen of een eigen auto verhuren om de autokosten terug te verdienen.

MyWheels deelt niet alleen auto’s – ook de winst. De manier om idealen, zoals duurzaamheid en meer verbondenheid tussen mensen te versterken. DOEN deelt deze idealen. Mede dankzij een financiële bijdrage van DOEN is er een reserveringssysteem gebouwd. Op deze manier blijven de transactiekosten laag
en blijft het lidmaatschap gratis.

MyWheels is een initiatief van Wheels4all en borduurt voort op hun visie om auto’s niet meer te zien als eigendom, maar als gebruiksmiddel. MyWheels is begonnen vanuit een gedeelde behoefte. De eerste deelauto werd in het begin van de jaren ’90 gedeeld door vrienden en buurtgenoten door de autosleutel onder een bloempot te leggen. Inmiddels gaat dat delen met smartphone en chipkaart.

Particuliere verhuurders sluiten zich nu massaal aan bij dit sterke initiatief. Het grote pluspunt van MyWheels is dat iedereen zijn of haar eigen auto kan toevoegen aan het gezamenlijke wagenpark. Zo ontstaat er een mix van reguliere verhuurwagens en en particuliere auto's die te huur zijn.

Wist je dat?
  • In 2007 organiseerde DOEN de tender ‘Autodelen? DOEN!’ voor het stimuleren van gedeeld autogebruik. Wheels4all kreeg daarbij een bedrag van 100.000 euro als aanmoedigingsprijs.
  • Begin 2013 bevat het platform MyWheels ruim 5.000 gebruikers en bijna 1.000 auto’s en daar komen dagelijks gebruikers en auto’s bij.
  • Via MyWheels kun je niet alleen deelauto’s gebruiken maar ook de OV-fiets, elektrische OV-fiets en OV-scooter. Je pakt die eenvoudig op de 240 uitgiftepunten met je OV-chipkaart waarmee je ook de deelauto opent.
  • MyWheels functioneert tevens als een open platform voor andere autodeelnetwerken zoals Seatz, Stichting ZOEM en lokale autoverhuurbedrijven.
Bekijk gehele special Duurzaam Vervoer op de website van Stichting DOEN. Hier in staan ook de organisaties Toogethr en Groen Vervoer waarmee MyWheels samenwerkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen