dinsdag 27 augustus 2013

Nederlanders doen auto de deur uit

Een opmerkelijk bericht vandaag in de Metro, 6 procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar de auto weggedaan. De 'heilige koe' is niet voor iedereen meer noodzakelijk. Nederlanders zien dat de auto wel een heel groot deel van het inkomen opsnoept. 

Wat levert het op?
Dat je elke maand een bom duiten kwijt bent, weet je als autobezitter. Maar hoeveel? Omdat je kosten verstopt zitten in brandstof, wegenbelasting, verzekering, parkeren en onderhoud, blijft het gissen naar de werkelijke kosten. Bij elkaar opgeteld gaat het al gauw om honderden euro's. Daarmee ben je er nog niet. Vanaf het moment dat je met je nieuwe auto de deur uit rijdt, weet je dat je nooit van zijn leven hetzelfde bedrag terugziet bij inruil of verkoop. Die afschrijving zie je niet terug bij je maandelijkse kosten. Gelukkig is er internet om deze afschrijvingskosten mee te nemen in je berekening. Zowel met de autokostentool van de ANWB als van Autoweek schieten de maandelijkse uitgaven voor een zuinige middenklasser uit 2008 richting de 450 euro. En dat al bij een bescheiden aantal van 15.000 kilometers per jaar. Snelheidsovertredingen niet meegerekend…

Hoe blijf je toch mobiel?
Financieel ga je er zonder auto dus fors op vooruit. Tegelijkertijd laat je wel een forse veer voor je levensstijl. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven, zoals Greenwheels, StudentCar of Connectcar. Het maakt uit of je in de stad woont of op het platteland: de huur van het elektrische stadsautootje van Car2Go, een soort veredelde Canta, is vooralsnog een Amsterdams onderonsje. Voor de eerste twee initiatieven betaal je een maandelijkse fee en voor alle vier betaal je per uur én per kilometer. MyWheels is een initiatief waarbij je een privéauto van iemand uit de buurt deelt. Het idee achter MyWheels is simpel: een auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil. Dus waarom zou je, als je je auto maar incidenteel nodig hebt, deze niet verhuren aan buurtbewoners? Waarbij je zelf de prijs en beschikbaarheid bepaalt.

Dus maar de deur uit met die auto?
Die afweging moet je zelf maken. Als je jaarlijks minder dan 12.000 kilometer aflegt, sla je financieel een flinke bezuinigingsslag. Tussen de 12.000 en 15.000 kilometer ligt het aan de alternatieven die je achter de hand hebt. Daarboven is de auto misschien niet onmisbaar, maar blijft het vrijwel altijd het snelste en meest comfortabele vervoermiddel.
2 opmerkingen:
  1. Een goed stukje. Misschien een rekentool op de website voor huidige autobezitters? Dan kunnen ze hun autokosten meteen in beeld krijgen met het MyWheels kostenplaatje erbij!?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je opmerking, dit is inderdaad een goed verbeterpunt. En voor veel leden worden de kosten daardoor een stuk inzichtelijker. We gaan er mee aan de slag!

    BeantwoordenVerwijderen