donderdag 31 oktober 2013

Van delen wordt de economie beter

Door de deeleconomie raken vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd waardoor prijzen dalen. Dat zegt Dominic Basulto in een artikel in de Washington Post. Delen maakt de economie efficiënter, want door te delen kunnen mensen gebruik maken van ongebruikte capaciteit. Bijvoorbeeld de deelauto die door buurtgenoten gebruikt wordt op momenten dat hij anders stil staat. De deeleconomie is dan ook geen ondergrondse subcultuur, maar heeft direct invloed op de economie als geheel.

Steeds meer mensen delen materiële en immateriële zaken met elkaar zoals auto’s, fietsen, gereedschap, talent en vaardigheden. De totale waarde van ongebruikte zaken zoals leegstaande appartementen en stilstaande auto’s bedraagt in de Verenigde Staten 26 miljard dollar. De mogelijkheden die het web biedt en de wereldwijde recessie bevorderen deze ontwikkeling van delen in plaats van kopen.

Sommige bedrijven zien de deeleconomie als een bedreiging en proberen initiatieven om leegstaande appartementen tijdelijk te verhuren te bestrijden met een beroep op de wet die illegale hotels bestrijdt. Andere bedrijven zien delen juist als een kans. Buitensportmerk Patagonia heeft een marktplaats opgericht voor tweedehandskleding. Wie een bepaald kledingstuk niet langer wil, kan op de Worn Wear-site een nieuwe liefhebber zoeken. Patagonia koopt zelfs gebruikte kleding terug om te recyclen.

Lees het hele artikel over de opkomst van de deeleconomie op de site van Forbes of op 360 Magazine.
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen