zaterdag 11 januari 2014

Jeroen Smit: We gaan beter gebruik maken van wat er is

Jeroen Smit over de nieuwe economie gebaseerd op delen
Wat leren we van de crisis en wat betekent dit voor de toekomst van Nederland? Deze vraag stond centraal in de nieuwjaarstoespraak van Jeroen Smit bij Knevel & Van den Brink afgelopen donderdag. Smit, auteur van de bestsellers De Prooi en Het drama Ahold, begon zijn toespraak met de insteek dat dit het perfecte moment is om te leren van de crisis. Bekijk hier het fragment voor zijn visie op de nieuwe economie gebaseerd op delen.

Volgens Smit heeft de markteconomie een te belangrijke rol gekregen in het dagelijks leven, kapitalisme gaat over winnen en verliezen, over strijd leveren om te groeien. In een wereld die faalt, zijn er echter geen winnaars. Drie miljard nieuwe consumenten staan te popelen om dezelfde welvaart als de onze aan te nemen, waar de aarde niet op berekend is. Een nieuwe manier van consumeren is nodig om problematiek als drinkwater en opwarming van de aarde op te lossen.

Deze nieuwe manier van consumeren moeten de burgers, dus wij, zelf regelen. Stoppen met het kopen van 'foute' auto's, kleding en kippen, en beter gebruik maken van wat we hebben. Online kan vraag en aanbod van wat beschikbaar is en nodig is optimaal op elkaar afgestemd worden en duurzaam bij elkaar komen. Die verbinding geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwen waardoor eigen bezit niet meer nodig is.

Hij eindigt zijn toespraak met de zin: "het genot zit in het gebruik". Kortom: een economie die gebaseerd is op delen! Het fragment met de hele toespraak kun je hieronder terugkijken.

Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen