vrijdag 14 februari 2014

Verhuur via Airbnb weer toegestaan in Amsterdam

Verhuur via Airbnb weer toegestaan in Amsterdam
De Amsterdamse gemeenteraad heeft donderdagavond besloten dat particuliere woningverhuur officieel weer is toegestaan in de stad. Onder bepaalde voorwaarden morgen de inwoners voortaan hun eigen woning incidenteel verhuren via sites zoals Airbnb. De online marktplaats voor het tijdelijk huren en verhuren van woningen geeft zelf aan dat Amsterdam daarmee als eerste stad ter wereld 'particuliere vakantieverhuur' toestaat.

Op Airbnb kunnen mensen hun eigen woning te huur aanbieden of zelf een paar dagen of weken in een huis van een ander verblijven. Het aanbod is meestal een stuk goedkoper in vergelijking met reguliere hotels.

In 2013 liet de gemeente daarom nog weten klaar te zijn met 'illegale hotels' en verbood de rechter de verhuur van woningen aan toeristen. De gemeente komt daar nu dus op terug, zij het onder bepaalde voorwaarden. Zo moet verhuurders voortaan toeristenbelasting (5,5 procent van de verhuurprijs) betalen en mag het huis maximaal twee maanden per jaar worden verhuurd. De regeling geldt alleen voor woningen die niet professioneel verhuurd worden.

Hiermee laat Amsterdam volgens Airbnb zien hoe beleidsmakers innovatieve regels kunnen vaststellen die de deeleconomie omarmen. Het bedrijf hoopt dan ook dat andere steden wereldwijd het voorbeeld van Amsterdam snel zullen volgen.

Amsterdam stimuleert al langere tijd de deeleconomie. De stad voert actief beleid op autodelen. Zo zijn er overeenkomsten met autodeelaanbieders afgesloten, zijn er gereserveerde plekken voor deelauto's en deelde de stad vouchers uit om mensen te stimuleren autodelen te proberen. Naast Amsterdam werkt ook de gemeente Utrecht aan de toekomst van autodelen met de campagne UtrechtDeelt.nl.
3 opmerkingen:
  1. Key-BnB is gespecialiseerd in de tijdelijke verhuur van uw privé-woning: als u een weekendje weg bent, op zakenreis of met vakantie, verhuren wij uw woning aan toeristen en expats. U verdient uw vakantie terug en laat het werk aan ons over! Lees meer over tijdelijk verhuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gaat u samenwonen, als expat naar het buitenland en wilt u een lange periode overbruggen? Dan is een website als Airbnb minder geschikt. Gasten die via Airbnb boeken blijven vaak niet langer dan enkele weken. Wilt u een periode overbruggen? Verhuur dan via een verhuurmakelaar: www.hbhousing.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Airbnb brengt teveel bijkomende problemen met zich mee. Ik verhuur liever voor langere tijden en krijg hierbij hulp van www.debeheercompagnie.nl.

    BeantwoordenVerwijderen