woensdag 23 april 2014

Autobezitter heeft geen idee van werkelijke kosten

Autobezitters kent kosten auto niet
Meer dan 85 procent van alle autobezitters in Nederland weet niet precies wat hij of zij per jaar kwijt is aan de auto. Maar dat de kosten stijgen is voor de meesten wel duidelijk. Voor steeds meer mensen reden om de auto vaker te laten staan en te shoppen voor de laagste literprijs. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK dat in opdracht van van BNR en ANWB is uitgevoerd.

Twee op de drie (62 procent) zegt bewust of heel bewust bezig te zijn met het terugdringen van de autokosten en driekwart (76 procent) zegt zo zuinig mogelijk te rijden om brandstof te besparen. Een derde van de automobilisten heeft volgens de onderzoekers de auto in het afgelopen jaar uit kostenoverwegingen vaker laten staan. Over de hele populatie is ruim een derde (36 procent) minder vaak uitjes met de auto gaan maken en rijdt 33 procent minder ver door de stijgende autokosten.

Kostenposten
Het aantal kostenposten van de auto wordt volgens Peter Mulder, directeur van onderzoeksbureau Intomart GfK, gruwelijk onderschat. ''Kosten waar mensen heel weinig vat op hebben, en waarvan mensen vaak ook geen idee hebben wat ze betalen, zijn bijvoorbeeld afschrijvingen. Maar de allergrootste kostenposten die mensen met de factor 4 onderschatten zijn de autobelastingen'', aldus Mulder.

Gemiddeld schatten mensen 53 euro kwijt te zijn per maand aan belasting, maar dat is in werkelijkheid meer dan 200 euro per maand. De auto voorgoed laten staan, is volgens de onderzoekers voor de meeste mensen geen optie: 59 procent blijft rijden, ongeacht hoe duur de auto wordt.

Meer over de betaalbaarheid van autorijden vanavond om 19:30 het Grote Autodebat op BNR.
3 opmerkingen:
 1. Hoe komt Intomart aan die "meer dan € 200,= per maand" vraag ik mij af...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zullen wel de accijns op benzine meerekenen.

   Verwijderen
 2. Dit zie je vaak ook terug bij verzekeringen, het is voor veel mensen nog best lastig om de juiste keuze te maken. Vaak ook omdat er zoveel opties te kiezen zijn. Informeer daarom altijd goed en vraag om advies als je het niet weet!

  BeantwoordenVerwijderen