woensdag 16 april 2014

Ondernemend Zoetermeer deelt stilstaande leaseauto's

Leaseauto's niet meer gebruiken voor woon-werkverkeer, dat is het idee achter het pilotproject Beter Benutten Wagenpark in Zoetermeer. Medewerkers laten hun leaseauto thuis staan op dagen dat ze niet weg moeten van kantoor en pakken de leaseauto van een collega als ze toch weg moeten van kantoor. Men kan dan gewoon met openbaar vervoer of fiets naar het werk komen. Dat scheelt in het aantal benodigde leaseauto’s en uiteindelijk ook in het aantal auto’s op de weg.

Samen met de ondernemersorganisatie FME en autoschadeherstelbedrijf ABS Den Elzen neemt onderzoek- en adviesbureau Panteia in Zoetermeer het initiatief tot het pilotproject.

Het initiatief wordt ondersteund door het programma Beter Benutten Haaglanden dat de bereikbaarheid in de regio wil verbeteren door auto’s uit de spits te halen. Voor de Gebiedsaanpak Zoetermeer is daarvoor een viertal projecten opgestart. Het project ‘Beter Benutten Wagenpark’ is er daar één van. Wethouder Hans Haring gaf op 10 april het startschot voor de pilot van dit project.

Beter benutten Wagenpark
Het project heeft tot doel om stilstaande (lease)auto’s beter te benutten. Vaak worden auto’s voor zakelijk gebruik niet ten volle benut. Door betere benutting worden belangrijke voordelen behaald zoals:

  1. Vermindering van filevorming: de medewerkers die nu speciaal voor een zakelijke afspraak met de eigen auto komen 's ochtends hoeven dit nu niet te doen. Zij kunnen gewoon met het openbaar vervoer of de fiets naar het werk komen en vervolgens vanaf hier met de door hen gereserveerde auto naar de afspraak. 
  2. Kostenbesparingen: er hoeven minder auto’s gehuurd te worden en het aantal km-declaraties kan omlaag bij een breder gebruik van leaseauto’s.

Met MyWheels is een platform gevonden waarop vraag en aanbod van auto’s via een internetportal en een app vrij makkelijk kunnen worden gematcht.
2 opmerkingen:
  1. Een goede manier en ook milieubewust, dat dit nu ook zakelijk toegepast wordt. Je zag dit natuurlijk ook al voor de particuliere markt met Greenwheels.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We moeten met z'n allen ook niet doorslaan in "groen" ondernemen

    BeantwoordenVerwijderen