maandag 19 mei 2014

Veel lof voor Luud Schimmelpennink, vader van alle bike- en car sharing in de wereld


Permalink voor ingesloten afbeelding
Luud Schimellpennink is sinds de jaren 60 gepassioneerd over deelfietsen en deelauto's. Met zijn Witfiets en Witkar zette hij in de provo-tijd het voorbeeld voor alle bike sharing en car sharing initiatieven in de wereld. Hij was zijn tijd ver vooruit. Vandaag stond hij daarvoor in het zonnetje in Nemo te Amsterdam.

Toen ik rond het jaar 2000 de OV-fiets introduceerde had ik wat hij niet had: een chipkaart en internet. Zo konden we de mensen identificeren en voorkomen dat ze de fietsen zomaar in de gracht gooide. Maar de OV-fiets is gebaseerd op zijn gedachtegoed: "delen is het nieuwe hebben" noemen we dat nu heel hip.

Hetzelfde geldt voor de Witkar (die nu in Nemo in Amsterdam tentoongesteld wordt). Een karretje dat zijn tijd ver vooruit was en is: openen met een magneetsleutel en automatisch opladen als je hem parkeert. Nog steeds is zijn Witkar een stuk moderner dan Car2Go in Amsterdam (300 elektrische deel-smarts). Bij Car2Go loop je toch behoorlijk te rommelen met laadkabels als je geparkeerd hebt. Niks gaat automatisch.

Op deze plaats wil ik Luud hartelijk bedanken voor alles wat hij voor 'shared mobility'gedaan heeft en nog steeds doet. Het is fantastisch dat je decennia lang achter je missie aan blijft lopen om mensen van de brandstof auto op de fiets en in elektrische deelauto te krijgen. Je kunt tevreden constateren dat bike en car sharing overal in de wereld aan een enorme opmars bezig is. Natuurlijk is er nog genoeg bij te sturen. Blijf vooral actief!

Je kijkt je ogen uit:
Witkar op YouTube

Ronald Haverman
oprichter OV-fiets

Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen