vrijdag 25 juli 2014

Mobypark wil parkeermarkt opschudden

Deel een parkeerplek met MobyPark
Wil je voordelig parkeren in een grote stad als Amsterdam? Dan kun je sinds kort gebruik maken van de diensten van het Frans-Nederlandse MobyPark. De startup in de deeleconomie wil automobilisten een handje helpen door particulieren en bedrijven hun parkeerplaatsen te laten verhuren. Verhuurders zoals hotels, ziekenhuizen, bedrijven en particulieren verdienen zo aan hun onbenutte parkeerplekken en huurders kunnen voordelig een parkeerplek bemachtigen in de buurt van hun bestemming.

Het concept lijkt op AirBnB: maak je zelf geen gebruik van je parkeerplek of garage, dan kun je deze online aanbieden. Waar AirBnB een alternatief is voor grote hotelketens is MobyPark een voordelig alternatief voor parkeerreuzen als Qpark, Apcoa en P1. Volgens woordvoerder Manuel Cayre zijn de parkeerplekken die via MobyPark worden aangeboden gemiddeld 60 procent goedkoper dan die van de reguliere parkeergarages. Aanbieders van parkeerplekken verdienen 80 procent van de opbrengst die via Mobypark wordt gegenereerd.

Het deelplatform voor parkeerplekken begon in Parijs, een markt die veel groter is dan bijvoorbeeld Amsterdam, maar waar parkeerplekken minder schaars en duur zijn. Nederland moet de springplank worden voor de rest van Europa, vertelt Cayre. 'Nederlanders zijn early adopters en zijn gewend om zaken te regelen met smarphones', zegt Cayre. Inmiddels beheert MobyPark 400 parkeerplekken in Amsterdam en 300 parkeerplekken in Parijs.

Deeleconomie
Initiatieven die het mogelijk maken om bezit en kennis beter te benutten worden steeds populairder. Zo helpt MyWheels particulieren bij het verhuren van hun auto,  kunnen mensen via Thuisafgehaald.nl maaltijden met elkaar delen en bieden particulieren via AirBnB hun eigen huizen aan. Het is natuurlijk een manier om extra geld te verdienen, maar gebruikers noemen vaak ook het milieu en het helpen van anderen als belangrijke drijfveren.
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen