donderdag 28 augustus 2014

Autobezit daalt voor het eerst

Nederlands autobezit daalt
Het autobezit in Nederland neemt af. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het is voor het eerst sinds de opkomst van de auto dat het bezit daalt. De daling wordt vooral veroorzaakt door jongeren. Waar het autobezit onder ouderen nog steeds toeneemt, bezitten steeds minder jongeren een eigen auto. Vorige week kwam al naar buiten dat de verkoop van nieuwe auto's naar een dieptepunt gezakt is, nu blijkt dus ook het algehele autobezit te dalen.

In Nederland ligt het gemiddeld niveau van autobezit op 420 auto's per 1000 inwoners. Het bezit is met 247 auto's het laagst in Amsterdam en met 572 auto's het hoogst in gemeente Blaricum. Naast Amsterdam behoren ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht tot de tien gemeenten met het laagste autobezit. Onderstaande kaart laat zien dat het autobezit in de Randstad relatief laag is, en vooral in de provincies Drenthe (486), Limburg (479) en Zeeland (476) hoog is.

Een verklaring hiervoor is dat in de Randstad relatief veel jongeren wonen, en die jongeren hebben steeds minder vaak een auto in bezit. Bij de groep tussen 18 en 30 jaar is dit aantal de afgelopen jaren gedaald naar 290 auto's per duizend jongeren.

Autobezit in Nederland voor het eerst gedaald

1 opmerking:
  1. Dit zou Ruud de Ruit van Heugten (Gedeputeerde mobiliteit Prov. Noord-Brabant) eens moeten lezen. Maar waarschijnlijk leest hij het pas in 2030.

    BeantwoordenVerwijderen