donderdag 7 augustus 2014

Na de deelauto nu de deelboot

Verhuur je boot via GoBoat
Een boot wordt gemiddeld minder dan tien procent van het jaar gebruikt. Terwijl diezelfde boot wel het hele jaar lang geld kost. Denk aan ligplaats, onderhoud, verzekering en winterstalling. Een ideaal product dus om met anderen te delen en zo een (een deel van) de kosten terug te verdienen. De nieuwe startups GoBoat en Barqo springen hier op in en helpen booteigenaren hun boot te verhuren aan andere particulieren. 

GoBoat bestaat sinds juni en rondde vorig weekend de eerste verhuurtransactie af. Het idee van het bedrijf is simpel en komt overeen met autodelen: iemand met een boot voegt zijn vaartuig toe, bepaalt een huurprijs en geeft aan wanneer de boot beschikbaar is. Iemand die eens een dagje wil varen kan de boot direct reserveren en dagje het water op.

"Een eenvoudigere manier om een deel van je bootkosten terug te verdienen is er volgens ons niet", laat mede-oprichter van GoBoat Quinten Hoogeboom weten. "Er is een enorme vraag naar betaalbare boten om een dagje met vrienden en bekenden te varen. Tegelijkertijd ligt het water vol met boten die niet of nauwelijks worden gebruikt. Door het samenbrengen van vraag en aanbod op GoBoat kunnen huurders eenvoudig een boot huren en verdienen verhuurders een deel van hun kosten terug. Duurzaam, gemakkelijk en lucratief."

De deeleconomie maakt een enorme opkomst door en GoBoat speelt daar graag op in. "Met de komst van dergelijke platformen worden consumenten bewuster van de mogelijkheid om te delen. Nederland is een echt 'vaarland' en heeft een groot bereik van consumenten die willen varen. Omdat een peer-2-peer-platform voor boten nog niet bestond zagen wij een kans en hebben wij dit opgezet", aldus Hoogeboom. "De komende tijd willen wij ons aanbod hard groeien. Voor het eind van de zomer willen we minimaal honderd boten ter beschikking hebben staan en volgend jaar moet dat minstens vijfhonderd zijn."
4 opmerkingen:
  1. geweldig, de meeste boten liggen inderdaad 90% van de tijd stil

    BeantwoordenVerwijderen
  2. super! Graag ook wat sportieve zeilboten, ik wil wel weer eens in de trapeze hangen :) bij de huurboten bm en valk kan dit niet.
    Anke

    BeantwoordenVerwijderen