dinsdag 18 november 2014

Changemaker Henry Mentink ontvangt als eerste boek Nieuwe Business Modellen

Donderdag publiceerde hoogleraar Jan Jonker het boek Nieuwe Business Modellen door het eerste exemplaar aan enkele Nederlandse changemakers uit te reiken. MyWheels is prachtig een voorbeeld van een social business die in het boek beschreven wordt. Daarom ontvangt oprichter en directeur Henry Mentink dit eerste exemplaar. 

Het boek is het resultaat van drie jaar onderzoek van de Radbout Universiteit naar business modellen die ‘meervoudige waarde’ creëren. Dat zijn organisaties die naast economische waarde, ook sociale en ecologische waarde genereren. Hieronder worden burgerinitiatieven verstaan, maar ook sociale ondernemingen en coöperaties.

Het resultaat is een inspiratie- en werkboek voor mensen die uitdagingen in de maatschappij zien waar ze iets mee willen doen. Voor mensen die zelf hun energie willen inkopen, een zorgcoöperatie willen opzetten of spullen en auto's  willen delen.

Naast onderzoek en achtergronden bevat het boek ook een scala aan voorbeelden van nieuwe organisaties. Ruim dertig co-auteurs schreven mee, waaronder een groot aantal oprichters van nieuwe business modellen.

Tijdens een volledig uitverkocht symposium in de Domkerk in Utrecht werd het boek uitgereikt. Naast MyWheels-oprichter Henry Mentink kregen ook Marieke Hart (Thuisafgehaald) en Anne Stijkel (Geld GROEN Wassen) een boek.

Zowel MyWheels, Thuisafgehaald als Geld Groen Wassen maken deel uit van de nieuwe deeleconomie. Waar MyWheels en Thuisafgehaald buurtgenoten helpen om auto’s en maaltijden met elkaar te delen, helpt Geld GROEN Wassen ondernemers om een duurzame energie-investering met hulp van hun klanten mogelijk te maken. De organisaties streven dus niet naar geldelijke winst, maar naar een groene samenleving waarin buren elkaar kennen.
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen