zondag 30 november 2014

Tegenlicht: Hoezo samen delen? Kan dat ook zonder een tussenschakel die 20% pakt?

Delen via Uber in de aflevering van VPRO Tegenlicht
VPRO Tegenlicht kwam zondagavond met een kritische uitzending over de deeleconomie. Na een langdurige lofzang op de deeleconomie, van Thuisafgehaald via autodelen tot gezamenlijke energie-opwekking, steekt het tv-programma nu de hand in eigen boezem door in de laatste aflevering van het jaar naar de negatieve kanten van de deeleconomie te kijken.

Want autodelen is uitgegroeid tot Uber, een multinationale beursgigant met als hoofddoel winstmaximalisatie. Couchsurfing is uitgegroeid tot AirBNB, waar sommige verhuurders woekerprijzen vragen voor hun appartement. Maar er is ook een andere kant, bijvoorbeeld de broodfondsen waarbij groepen mensen in een netwerk verzameld elkaar de hand boven het hoofd houden in tijden van ziekte. Hoe moeten we naar de deeleconomie kijken, wat is de waarde, waar liggen de kansen en wat zijn de gevaren?

Als MyWheels zijn we in staat geweest om buiten het spel van het grote geld te blijven. We hebben geen winstoogmerk en geen durfinvesteerders of aandeelhouders maar wel vrijwilligers die meehelpen om idealen te verwezenlijken (zie onze blog van 9 september 2014: In de echte deeleconomie zijn de idealen de winst) . En jouw inzet heeft daar zeker aan bij gedragen. Onze dank daarvoor.

Hartelijke groet,
Henry en Ronald
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen