dinsdag 17 februari 2015

Amsterdam eerste Sharing City van Europa

‘De consument is de afgelopen jaren steeds machtiger geworden. De deeleconomie is een enorme kans. Het past gewoon goed bij Amsterdam. Vandaar dat we bekend willen staan als Sharing City’, aldus wethouder Economische Zaken van Gemeente Amsterdam, Kajsa Ollongren.

Op 2 februari werd de hoofdstad uitgeroepen tot eerste ‘Sharing City’ van Europa. Hiermee positioneert Amsterdam zich als een voorloper op het gebied van de deeleconomie. Zo viel de stad al op door als eerste gemeente ter wereld regelgeving te ontwikkelen rondom huizenverhuurder Airbnb. Ook de inwoners zijn nauw bij het onderwerp betrokken: uit onderzoek blijkt dat maar liefst 84 procent van de Amsterdammers bereid is om te participeren in de deeleconomie.

Amsterdam Sharing City is een gezamenlijk initiatief waarin ‘ambassadeurs’ uit alle hoeken van de stad zullen samenwerken: van start-ups tot bedrijfsleven, van buurtkamer tot bibliotheek en van kennisinstelling tot gemeente. ‘De stad is een bron van overvloed’, aldus oprichter van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl. Ook Achmea is graag ambassadeur: ‘De deeleconomie zorgt voor verbinding en verminder sociaal isolement. De waarde van meer sociale cohesie is voor ons sky high’, aldus Peter de Groot, directeur bij Achmea. Inmiddels hebben zich al bijna 35 ambassadeurs geschaard achter Amsterdam Sharing City. Vanuit een gezamenlijke visie gaan zij aan de slag met concrete projecten.

Het doel van ‘Amsterdam Sharing City’ is als stad de kansen die de deeleconomie biedt op het gebied van duurzaamheid, sociale cohesie en economie, optimaal te benutten. En anderzijds om antwoorden te formuleren op de uitdagingen die dit snelgroeiende fenomeen met zich meebrengt. Initiatiefnemer is shareNL, het Nederlandse kennis- en netwerkplatform voor de deeleconomie.

Aangesloten deelplatformen:
Airbnb, BlaBlaCar, BrownCow, Croqqer, DriveMoby, FLOOW2, Huizenruil.com, Jipio, Konnektid, MyWheels, OnePlanetCrowd, ParkFlyRent, Peerby, REWEAR, Seats2Meet.com, Snappcar, Thuisafgehaald, Uber, Vandebron, WeHelpen en ZorgVoorElkaar.


Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen